Coaching pentru Performanta si Armonie


Go to content

Main menu:


Sa invatam de la gaste

Resurse > Povesti - Metafore

Inteligenta gāstelor

Poate ca am admirat, cāteodata, eleganta gāstelor care zboara īn formatie. Oare de ce gāstele zboara in stoluri īn forma de V? Fiecare gāsca, dānd din aripi, creeaza un curent ascendent care o sustine pe colega din spatele ei. Astfel, stolul īnainteaza cu 71% mai repede decāt daca fiecare gāsca ar zbura singura.
Poate ca ar fi o idee buna ca cei care īmpartasim aceleasi valori si avem o directie comuna sa mergem īmpreuna, acordāndu-ne īncredere reciproca.
Cānd o gāsca iese accidental din formatie, ea simte imediat rezistenta curentului de aer si de aceea revine imediat īn stol.
Daca am avea bunul simt al gāstelor, putem sta īn formatie cu cei pe care i-am ales sa ne fie ghizi.
Cand gasca din fruntea stolului oboseste, ea nebeneficiind deloc de curentul ascendent, se retrage īn mijlocul formatiei pentru a se odihni si o alta gāsca īi ea locul īn fata.

Poare ca are sens si pentru noi sa īmpartasim conducerea si sa ne asumam responsabilitatea acesteia pe rānd. Si, mai ales, sa cunoastem foarte bine directia in care ne deplasam.
Gastele din stol gagaie pentru a o īncuraja pe cea din fata sa mentina viteza.
Poate ca are sens sa fim atenti ca gagaitul nostru sa fie unul constructiv. Gagaitul īncurajator este, de cele mai multe ori, mai folositor decāt reprosatul.
Cānd o gāsca se īmbolnaveste sau este ranita, doua alte gaste ies din stol si zboara īn jos dupa ea pentru a o ajuta si proteja. Ele ramān cu gāsca bolnava pāna cānd aceasta īsi revine sau moare si īsi continua apoi drumul cu un alt stol.
Daca avem bunul simt al gāstelor, ne vine mai usor sa ne fim alaturi si īn clipele dificile la fel de mult ca atunci cānd ne simtim puternici.
Gāstele sunt monogame. Cuplul, foarte sudat, este dedicat familiei toata viata.

Acasa | Despre | Coaching | Performanta sportiva | Performanta profesionala | Resurse | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu